Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ prövar wifi i äldre personvagnar

Sedan tidigare har SJ:s snabbtåg wifi ombord. Men resenärerna kräver att kunna koppla upp sig även i de äldre lokdragna tågens svarta eller blå personvagnar.

Annons

SJ:s lokdragna blå eller svarta personvagnar kan komma att få inbyggt wifi – om testerna visar att prestandan blir sådan att resenärerna kan tänkas bli nöjda, vill säga.

Många av Sveriges järnvägar går genom glesbygd där det är långt mellan telemasterna.För många tågresenärer har det där med att jobba ombord på tågen, eller vara uppkopplad över huvud taget, blivit en frustrerande upplevelse eftersom tågets hastighet gör att man på bara någon minut kan gå från full täckning till ingen täckning alls och tillbaka igen.

I ett decennium ungefär har det funnits wifi ombord på SJ:s snabbtåg och dubbeldäckare, sedan 2013 har det varit gratis oberoende av klass.

Men på sträckor som omväxlande körs med loktåg och dubbeldäckare som Svealands- och Mälarbanan, och omväxlande med loktåg och snabbtåg som Dalabanan, har resenärerna inte alltid vetat om de skulle ha någon nätförbindelse på resan över huvud taget.

Tågresenärerna vill ha tillgång till wifi på sin resa – oavsett vilken tågtyp de reser med.

Det får nu SJ att agera: Två personvagnar av den äldre typen som i huvudsak byggdes på 1980-talet och som i dag går i trafik med den nyare svarta målningen eller den äldre blå målningen, har utrustats med wifi på försök. Snart kommer ytterligare två wifiutrustade personvagnar i trafik.

– Vi lyssnar alltid på våra kunder och eftersom wifi är en av de mest efterfrågade tjänsterna är det naturligt att vi gör de här testerna med ambitionen att vi ska kunna hålla en nivå som resenärerna har rätt att förvänta sig, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk.

De fyra vagnarna kommer att gå i trafik över hela Sverige på olika sträckor och resenärerna kommer att kunna koppla upp sig enligt de instruktioner som finns i de aktuella vagnarna. Det går inte att beställa plats i wifiutrustad vagn och man kan alltså inte veta i förväg om en wifiutrustad vagn finns med i det lokdragna tåget.

Prestandan kommer att loggas och resultaten kommer att analyseras senare. Om prestandan kommer upp i sådana nivåer att uppkopplingen innebär att resenärerna faktiskt kan arbeta under resan, så kommer SJ tidigt i höst att fatta beslut om att installera wifi i företagets samtliga ungefär 200 personvagnar – alltså sov-, sitt- och liggvagnar.

Enligt SJ är det ännu för tidigt att uttala sig om testresultaten – testerna med de två första vagnarna har just kommit igång.

Mer läsning

Annons