Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta straff för vänsterextremister

Svea hovrätt skärper straffen för sex personer med koppling till den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten (RF).

Annons

Den man 23-årige man från Köping som ansetts ha haft en högt uppsatt roll i organisationen döms till två års fängelse för försök till mordbrand. En annan man, en 21-åring från Köping som friades helt i Tingsrätten, döms till fängelse i ett år och två månader. Även det för försök till mordbrand.

De sex personerna åtalades för att de, i olika konstellationer, gjort sig skyldiga till bland annat försök till mordbrand, misshandel, olaga hot och skadegörelse under perioden mars 2013 – februari 2014. Åklagaren hävdade i åtalet att personerna hade begått brotten i egenskap av anhängare till RF.

Hovrätten anser beträffande fyra av åtalspunkterna att det genom den bevisning som presenterats i målet inte finns något rimligt tvivel om att det är de åtalade som begått brotten. Hovrätten anser det också bevisat att samtliga brott har begåtts som ett led i en organiserad brottslig verksamhet, vilket medför att straffvärdet är högre än annars. Den av de åtalade som dömdes av tingsrätten döms i hovrätten även för försök till mordbrand, olaga hot och skadegörelse till två års fängelse. Två av de åtalade döms för försök till mordbrand till fängelse ett år och två månader respektive villkorlig dom med samhällstjänst 220 timmar. Hovrätten har då tagit hänsyn till att de var unga, 20 respektive 18 år, då brotten begicks. De övriga tre personerna döms för olaga hot och/eller skadegörelse till villkorlig dom med dagsböter.

- Domen kom ju precis så jag har inte hunnit sätta mig in i den helt och hållet, men det ser ut som om hovrätten har gjort en liknande bedömning som jag och polisen, kommenterar kammaråklagare Helena Lundgren, som alltså överklagade tingsrättens dom.

Mer läsning

Annons