Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten höjs inte

Ingen skattehöjning under nästa år. Mer pengar än väntat finns i kassan. De rödgröna vill därför satsa närmare 33 miljoner kronor på åtgärder för barn och unga.

Annons

– Ekonomin ser bättre ut än vi trodde i våras, så vi behöver inte höja skatten, sade Ulla Persson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I går presenterade några av de nyvalda kommunalråden huvuddragen i förslaget till budget för 2011. Främst talade de om satsningar men neddragningar finns också. Alla verksamheter i kommunen måste rationalisera med 0,7 procent. 1,5 miljoner sparas på vårdnadsbidraget.

De vill utöka tiden i förskolan för barn till arbetslösa och föräldralediga, öka insatserna för barn som behöver särskilt stöd i skolan och införa ett kunskapslyft för unga arbetslösa som behöver komplettera sina gymnasiebetyg.

– Alla skol- och barnsatsningar gäller från höstterminen 2011, sade Vasiliki Tsouplaki (V) som nu är ordförande för barn- och ungdomsnämnden med en budget på cirka två miljarder kronor.

De rödgröna satsar också på kultur i form av sänkt avgift och kortare köer till kulturskolan, mer pengar till konstmuseet och säkrad framtid för Västerås konstskola.

Ett grönt paket ingår också i budgeten.

– Västerås ska bli cykelstad nummer ett igen, sade Magnus Edström (MP) och tillade att två miljoner kronor läggs på att förbättra cykelbanorna.

Marlene Andersson (MP) har som hjärtefråga att införa ett matlyft i hela Västerås. Mer ekologisk mat ska köpas in, skolor får, på sikt, en vegetarisk dag i veckan.

Läs mer i torsdagens VLT

Mer läsning

Annons