Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenande kostnader för hemtjänst

Under januari och februari ökade hemtjänsttimmarna i Heby kommun med 868 timmar. En ökning som gör att 2014 års prognos redan visar på kraftigt underskott.

Annons
Antalet timmar hemtjänst ökar hela tiden i Heby kommun.

Mellan 2012 och 2013 ökade antalet timmar inom hemtjänsten med 30 procent. 2013-2014 ökade timmarna med ytterligare 30 procent. Behovet av hemtjänst bara ökar och under de första månaderna 2014 har ökningen fortsatt. Under januari och februari var ökningen 868 timmar, vilket motsvarar mer än två heltidstjänster i veckan.

Budgetprognosen för 2014 visar redan nu på kraftigt underskott. När de två första månaderna sammanfattas visar beredningen för äldre- och omsorgsfrågor en helårsprognos på minus 6,1 miljoner kronor. Fem miljoner av dessa beror på volymökningen inom hemtjänsten.

– Det är främst hemtjänsttimmarna hos redan befintliga brukare som ökar mest. Antalet nya brukare är inte så många, säger Margaretha Gadde Jennische (M), ordförande för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor.

Hon menar att ett noggrant budgetarbete har gjorts av förvaltningen men att det är oerhört svårt att på förhand veta hur behovet kommer att se ut.

– Det blir allt fler äldre i kommunen så vi kan räkna med att behovet kommer att fortsätta att öka.

Kommunstyrelsen uppmanar återigen nämnder och beredningar till återhållsamhet så att de kan säkerställa att budget hålls. Något som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reagerar på när det gäller hemtjänsten.

– Det är en helt naturlig och logisk utveckling att kostnaderna för hemtjänsten ökar när man satsar på att fler äldre ska bo kvar i hemmet. Det kan man inte bara spara sig ur. Det är dags att ta ett helhetsgrepp kring äldrevården, säger Carina Schön (S), oppositionsledare.

Hon menar att uppmaning om återhållsamhet och besparingar är ett återkommande faktum som inte leder någonstans.

– Det är konstgjord andning. Dessa kostnader kommer alltid tillbaka vid senare tillfällen. Vi är oroliga för att man nu kommer att spara in på de särskilda boendena, en sektor där vi heller inte anser att det går att spara, säger Carina Schön.

Läs mer i fredagens SA.

Mer läsning

Annons