Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkökets hemligheter

Har du någonsin undrat vad som sker bakom skolkökens låsta dörrar? Ung följde med på en rundtur för att avslöja hemligheterna.

Annons

Vi bestämde oss för att besöka Carlforsska gymnasiet och se ett skolkök som föder hundratals elever, samt för att träffa dem som lagar maten.

När man går in i själva köket, från matsalen, möts man av ett stort rum fyllt med enorma maskiner. Det är här större delen av maten tillagas.

Direkt till vänster står det tre ugnar stora som kylskåp, och personalen är i full gång med att baka färsk bröd till lunchen. De flesta av de anställda i skolmatsalen hoppar över frukosten och kommer till jobbet redan klockan sex på morgonen för att börja förbereda.

Mitt emot ugnarna står tre stora grytor i en betongblandares storleksordning. Vid just det här tillfället tillagas en sås i den ena grytan.

– Här på skolan vill vi gärna tillaga så mycket som möjligt från scratch, berättar Therese Petterson, som är ansvarig för skolrestaurangen.

Direkt intill det stora tillagningsrummet hittar vi diskrummet. Det lite ovanliga här är den enorma diskmaskinen som står i det ena hörnet. Detta stora metallskåp är fyllt med små plastkulor som flyger runt och sköter grovdisken. Som en liten bieffekt vibrerar dock hela golvet som vid en större jordbävning.

För att förhindra matförgiftning finns en mängd säkerhetsåtgärder i köket.

Så fort någon anställd varit utomlands måste de till exempel lämna avföringsprov, och eventuella besökare måste ha friskintyg från en läkare.

Även bra mat kan dock orsaka problem för dem som är allergiker, och det finns därför en speciell köksvrå där dietmaten tillagas. Vissa elever har väldigt stora begränsningar, och Therese Petterson minns att hon för länge sedan fick en lista av en elevs mamma.

– Inte på vad han inte kunde, utan på vad han kunde äta.

För er som undrar vem det är som bär det yttersta ansvaret för veckans skolmeny, så kan Ung avslöja att detta bestäms av huvudkontoret för det företag som sköter skolköket.

Menyn bearbetas sedan av personalen på plats så att den passar in på både skolans och kommunens riktlinjer. Just Västerås kommun har stränga krav på både hur ofta olika produkter ska ätas och på att många av dessa ska vara närodlade. Av dessa krav gör man sedan den bästa mat som går.

– Vi får betalt per tallrik så vi förlorar ju pengar om eleverna väljer att gå och äta pizza istället, säger Therese.

Mer läsning

Annons