Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slogs blodig vid bussfall

88-årige Gunnar Norlander hade fel bussbiljett och fick gå av bussen för att köpa en ny. När bussdörren slog igen bakom honom föll han handlöst rakt ned i gatan.

Annons
Blåslagen. Gunnar Norlander fick dörrarna på sig och skadades när han skulle kliva av en stadsbuss. Enligt Gunnar stod bussen kvar men chauffören kollade aldrig hur det gick för Gunnar eller hjälpte honom.

Gunnar sitter i vardagsrummet hemma på Vetterstorp. Han är svullen i ansiktet med blåtira och sår vid ena ögat. Runt höger hand har han ett bandage.

I lördags skulle han ta bussen hem efter att ha uträttat några ärenden på stan. Han klev på vid Stora gatan och tänkte åka på övergång. Det visade sig att övergångstiden hade gått ut och Gunnar började därför gräva i plånboken efter en ny biljett. Då reagerade busschauffören.

– Han var sträv i tonen. Jag kan inte stå här hela dagen sade han, berättar Gunnar Norlander.

Gunnar bestämde sig för att gå av och köpa en ny biljett. Med mycket folk bakom sig gick han mot utgången mitt i bussen. Dörrarna gick upp och stängdes flera gånger medan Gunnar försökte stiga av. Då hände det.

– Jag steg ut med vänsterfoten, men det var för långt ned. Dörren touchade till mig. Jag dök framstupa i backen.

Han tog emot med högerhanden mot den isiga trottoaren och skrapade upp ena ögat i det vassa gruset så att det började blöda.

En kvinna kom fram och hjälpte honom. Någon ringde ambulans. En annan VL-chaufför kom fram och pratade med Gunnar.

Det Gunnar reagerat mest på efteråt är hur den första busschauffören inte hjälpte honom i något läge: varken med biljett, vid avstigningen eller när han skadades sig.

– Alla blir vi ju äldre och då blir man mer eller mindre uppmärksam. Jag tycker att busschauffören skulle ha öppnat dörren manuellt och låtit den vara öppen tills jag stigit av helt.

Gunnar Norlander har hört av sig till VL och de har tagit kontakt med honom samt skickat en blomstercheck.

– Vi beklagar naturligtvis det inträffade. Men vi har talat med chauffören, som säger att mannen hade gett sig av mot bakdörren och gått av. När mannen gick av skulle chauffören ha följt den avstigande mannen i backspegeln, men om det inte är gjort så är ett fel begånget. Föraren har inte märkt något, men om det visar sig att mannen har rätt så kommer vi att vidta åtgärder mot föraren, säger VL:s trafikchef Leif Ström.

VL och Gunnar Norlander har olika versioner om vad som hände. Gunnar minns att bussen stod kvar, medan VL säger att bussen körde i väg. Bussbolaget avvaktar med vidare kommentarer tills de har sett den övervakningsfilm som ska finnas av händelsen.

För Gunnar slutade det med ambulans till sjukhuset. Där konstaterade läkaren att han brutit ett ben i handen. Såret vid ögat fick sys. Efter olyckan är han öm i kroppen och har ibland svårt att sova. Annars försöker han att inte tänka så mycket på det som hänt, men är tacksam för det stöd han har fått.

– Hemtjänsten har varit jättebra och de på sjukhuset också. Och så vill jag rikta ett stort tack till flickan som hjälpte mig när jag låg där på backen.

Mer läsning

Annons