Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på klimatförändringar?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

De tre (långa) vintermånaderna är nu över och vi är äntligen framme i vårmånaden mars.

Annons

I mars börjar på allvar kriget mellan vinter och vår och än så länge är det vintern som har övertaget. I år har vi haft riktigt vinterväder med både kyla och snö i hela landet, vilket medfört att våren ligger lite efter. Den kalla vintern har fått många att fundera på hur detta hänger ihop med allt prat om klimatförändringar och den globala uppvärmningen.

Lyfter man blicken och ser på världen som helhet har vintern inte alls varit särskilt kall. Över stora delar av norra halvklotet har det varit betydligt varmare än normalt. I februari hade till exempel sydöstra Grönland och östra Kanada ett temperaturöverskott på 10 till 12 grader.

Det är viktigt att skilja på väder och klimat. Väder är det vi upplever just nu och det kan variera från dag till dag. Klimat är hur vädret brukar variera över en lång tid, minst 30 år eller mer. Trots att vi har haft en kall och snörik vinter här i Sverige så säger det alltså inte mycket om vintrarna i ett klimatperspektiv.

Om ni vill läsa mer om hur denna vinter har varit med avseende på kyla och snö kan ni gärna läsa artikeln Allt om vintern på smhi.se. Där hittar ni även fakta om hur vintrarna i Sverige sett ut de senaste 150 åren!

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons