Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt slut i rätten

En kort stund innan rättegången bestämde sig målsäganden för att inte medverka i någon rättegång. Därmed kommer en definitiv punkt att sättas för den stora utpressningshärvan.

Annons

Västmanlands tingsrätt hade på fredagen samlats för att under dagen och ytterligare två dagar nästa vecka avhandla anklagelser om försök till grov utpressning och försök till grovt olaga tvång, där de anklagade var den 50-årige västeråsare som dömts som huvudman i den stora utpressningshärvan i Västerås år 2007-2008, samt två av dem som utpekats och dömts för olika fall av delaktighet i utpressningen.

Allt var klart för rättegång – då målsägandebiträdet Per-Ingvar Ekblad meddelade att målsäganden, på plats i rätten, en kort stund tidigare bestämt sig för att inte medverka.

– Under de omständigheterna lägger jag ner åtalet, sade statsåklagare Bengt Kulin.

– Handlingarna i det här målet omfattar två hyllmeter – det hade varit bra om vi försvarare fått reda på det här tidigare, sade advokat Martin Beskow som försvarade en av de två utpekade medhjälparna.

– Jag försäkrar att om jag vetat det här tidigare, så skulle ni också fått veta det, svarade Per-Ingvar Ekblad.

De tre försvarsadvokaterna yrkade på frikännande dom för sina klienter.

Kvar återstår endast en anklagelse mot 50-åringen som i januari 2008 utpekas för att ha hotat de tre poliser som ledde förhören mot honom i utpressningshärvan, samt diverse anklagelser om småbrott mot den andre av de båda medhjälparna. Dom kommer den 25 oktober.

Mer läsning

Annons