Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snål insamling i stiftet

Statistik från Svenska kyrkan visar att Västerås och Strängnäs stift har minst församlingskollekt i Sverige efter Stockholms stift.

Annons

Pelle Söderbäck, pressekreterare i Västerås stift, tror att resultatet har att göra med den kyrkliga traditionen i Västmanland.

– Vi har mest ströbesökare, säger han.

Kyrkobesökarna i Växsjö Stift är givmildast enligt statistiken. Något som Pelle Söderbäck tror sig ha en förklaring till:

– De har en tätare kyrklig tradition. Där säger man ”Jag går i kyrkan varje söndag och församlingskollekten är en viktig del i mitt kyrkliga engagemang”, säger han.

Pelle Söderbäck tycker att stiftet bör göra mer än vad de hittills har gjort för att vända trenden. Enligt honom behöver stiftet bli med medvetet om problemet och bättre på att informera om vart insamlingspengarna går för att kyrkobesökarna ska inse att de skänker pengar till något bra.

Han berättar att det finns många människor som vill engagera sig, men att kyrkan behöver trigga dessa mer.

– Vi har varit slarviga i kyrkan med att prata om att kollekten är en viktig del vi driver och jobbar med. Pengarna går till exempel till Stadsmissionen i Västerås och utbildningsorganisationer. Det är ganska brett, säger han.

Mer läsning

Annons