Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö som packas ihop

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När man har ett snötäcke som det faller mer snö på så kommer tyngden av snön att krossa de snöflingor som ligger längst ner och då krymper det gamla snötäcket något.

Annons

Kommer det inte någon nysnö så kan snötäcket ändå sjunka ihop. Det kan ske genom att vinden packar snön eller att solljus får flingorna på ytan att kollapsa.

Det gör att snötäckets tjocklek inte alls behöver motsvara de sammanlagda ökningarna av snödjupet man haft under vintern. Jag har sett en del spekulationer kring hur mycket snö det totalt har fallit under denna vinter, en uppgift att Gävle skulle fått ta emot över 2 meter nysnö totalt tror jag dock inte på. Sannolikt har man sett på hur mycket nederbörd man fått i smält form och tagit något schablonvärde för vad det skulle kunna motsvara som snömängd, en ren skrivbordsprodukt med andra ord. Det här med snö som trycks ihop är också vad som händer när en glaciär bildas. Har man en stor snömassa så ombildas snön till is i botten av sin egen tyngd. Lite av samma fenomen kan man nu se på vägar och gångbanor, här har bilar, snöplogar och annat packat snön så hårt att den övergått till en isskorpa. När vårsolen smälter ytan på dagen och det sedan fryser igen på natten kan det bli väldigt halt, så nu gäller det att vara rädd om lårbenshalsarna.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons