Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö väntas på onsdag

Vi är knappt förbi mitten av oktober, men redan på onsdag väntas snö falla över Västmanland. Nu varnar SMHI för att det finns risk för halka.

Annons

Enligt SMHI:s meterolog Therese Fougman går det inte att förutsäga om det blir halt eller inte, däremot om förutsättningarna för halka finns.

Det finns flera olika sorters halka. Frosthalka bildas på snöfria vägar då luftens fukt fryser på vägbanan. Den här typen av halka är vanligast i gryningen och tidigt på morgonen efter en kall och klar natt. En variation på det här är när det är dimma och dimdropparna fryser på vägen.

Ishalka uppträder oftast efter det att ett regnväder har passerat och följts av snabb uppklarning. Temperaturen i vägbanan faller under nollan och vattnet på vägbanan fryser till is, men i luften kan det fortfarande vara plusgrader. Halkan slår till som en blixt från klar himmel och kallas ofta blixthalka eller den svarta halkan. Fläckvis halka beror ofta på att smältvatten fryser fläckvis nattetid. Rester av gammal is och packad snö kan också ge fläckvis halka. Snö ger givetvis också upphov till halka. Även små mängder kan ge halka.

Mer läsning

Annons