Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg blev glädje på zoo

En av världens minsta hjortar, pudun, har fått tillökning för första gången på Parken Zoo. Händelsen var minst sagt oväntad.

Annons

Parken Zoo har haft ett avelspar, Chulo och Odessie, men till personalens stora sorg drabbades Chulo i vintras av en hjärnhinneinflammation. Trots intensivvård under flera dygn, stod hans liv inte att rädda.

– Vi var naturligtvis förkrossade, men djur blir ju sjuka och dör även i en djurpark. Dessutom bestämde bevarandeprojektet snabbt att vi skulle få en ny avelshane till vår lilla hona Odessie, säger Helena Olsson, djurparkschef.

Men gissa om personalen blev både chockade och förvånade när den ensamma honan Odessie för en vecka sedan fick en stark och frisk unge.

Pudun är en av världens minsta hjortar och lever i Anderna i Sydamerika. Den är känd för att vara liten och smidig och kan till och med klättra i träd – vilket inte är vanligt för ett hjortdjur!

Då pudun är ett mycket utrotningshotat djur är bevarandearbetet på arten i djurparker mycket viktigt. Den lilla ungen vägde inte mer än ett mjölkpaket när den föddes och trots att den är världens minsta hjort, så för ungen med sig stort hopp för arten.

Mer läsning

Annons