Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statusraden - en bekräftelsefälla?

Allt du skriver på Facebook, som i dag är världens snabbast växande sociala nätverk, kan ses av andra. Vad är då vitsen med att skriva att du nyss åt en jättegod macka? UNG har pratat med fyra ungdomar och en beteendevetare i ett försök att kartlägga varför man skriver och gör vissa saker på Facebook.

Annons
Uppseendeväckande. Mikael Lönn, Fredrik Lamell, Linn Kölström och Sarah Jonsson visar sin mest kommenterade statusrad.

Mikael Lönn, 17 år, 580 vänner på Facebook1. För att det är världens bästa stalkerverktyg! Jag vill inte verka läskig, men det är kul när man kan se vad folk har för sig.

2. Det är väldigt varierande. Ibland gör jag fyra på en halvtimme och ibland en i veckan.

3. Jag blir fett besviken. Om ingen gillar mina statusrader brukar jag fundera på att ta bort dem, men har aldrig gjort det. Det känns alltid som att man får mycket respons när man skriver något onödigt, men aldrig när man skriver något bra.

4. När man blir facerapad. Det händer mig flera gånger i veckan och det blir alltid ett himla liv. Eller när någon typ skriver att de misslyckats med att laga mat.

5. Häromdagen ändrade min kompis så att det stod att jag fyllde år, fastän jag inte gjorde det. Jag märkte det efter ett tag när alla började skriva grattis, men ändrade inte tillbaka eftersom det var kul att se hur många som gratulerade mig.

6. ”Säsongspremiär av HIMYM inatt 02.30, SO6E01, stay up and watch!?”

Sarah Jonsson, 13 år, 153 vänner på Facebook1. Jag gillar att hålla koll på vad som händer.

2. En eller två. Det beror på om det hänt något speciellt eller så. Jag lägger oftast upp länkar till videos som jag gillar.

3. Det gör inte så mycket. Självklart känner man sig lite dissad, men jag tar inte Facebook så seriöst.

4. Om man skriver bra saker om något som många gillar så brukar det bli mycket respons. Samma sak om man skriver negativt om populära grejer.

5. Det händer väl att jag tänker till ibland när jag skriver inlägg, för självklart vill man att många ska gilla ens statusrader.

6. ”Ett år sen Green Day i Globen idag!”

Fredrik Lamell, 17 år, 566 vänner på Facebook1. För att jag tycker det är viktigt att veta vad som händer.

2. I genomsnitt kanske jag uppdaterar min status tre gånger per dag. Jag brukar framförallt skriva när det händer saker som jag vet att många bryr sig om, till exempel om det är en bra fotbollsmatch på tv.

3. Jobbigt, fast det spelar egentligen ingen roll. Det är vanligare att man gillar en status än att man kommenterar den, och det tycker jag är drygt. Folk är så lata.

4. Alla gillar oseriösa grejer, så vill man synas på Facebook ska man bli facerapad!

5. En gång la jag upp en bild på min bil för att mina kompisar skulle bli avundsjuka. Jag gjorde samma sak när jag skaffade Iphone. Det är alltid kul att se reaktionerna.

6. ”Vem var det?! Vem var det som rösta?! På...SD?!”

Linn Kölström, 18 år, 138 vänner på Facebook1. Bland annat för att kunna hålla kontakten med gamla kompisar. Dessutom

gillar jag att man kan följa artisters sidor.

2. Jag uppdaterar typ en gång om dagen, oftast när jag kommer hem från skolan.

3. Jag tar inte åt mig så mycket. Det är mer synd om alla andra eftersom de missar mina inlägg.

4. Om någon gjort bort sig.

5. Jag skröt lite när jag fick volontärjobb på Peace and Love i somras. Många av mina kompisar ville åka dit så det var kul att retas.

6. ”Aj, cyklade in i en järnstolpe idag!”

Mer läsning

Annons