Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stomvindar

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Pampero är i Argentina och Uruguay namnet på en kraftig stormvind som uppträder över pampas (Sydamerikas grässlätt) och ofta följs av regn och åska.

Annons

Den föregår passagen av en kallfront och medför ofta att temperaturen sjunker markant. Vanligtvis medföljs Pampero av väldigt fuktig och kvav luft, kraftigt regn, hagel samt åska och följs av en kall, torr, blåsig, sydlig eller sydvästlig vind.

Den första fasen kallas Pampero Húmedo (fuktig pampero) och den andra fasen är känd som Pampero Seco (torr pampero), vilken ofta omvandlas till en stoftstorm kallad Pampero Sucio. En Pampero kan inträffa när som helst på året, men är vanligen starkast under det södra halvklotets sommar, mellan oktober och januari. Pampero orsakas av ett lågtryck ovanför Patagonien och Falklandsöarna.

Eftersom lågtrycket kommer från södra Stilla Havet, tvingas tillhörande kallfront passera över Anderna. Detta innebär att nederbörd faller ut väster om bergen och luften förlorar en stor del av sin fuktighet. Den relativt torra och kalla luftmassan stöter sedan ihop med den nordliga varma och fuktiga luften som befinner sig över Argentinas slätter norr om Patagonien. Den kalla, svala luften på högre höjd och den varma fuktiga luften nära marken utlöser en serie med åskväder framför och parallellt med kallfronten.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons