Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora lager vaccin har blivit "över"

Vad ska hända med 157 000 doser vaccin mot nya influensan?

Annons
Smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

I tre kylskåp i sjukhusapotekets lokaler förvaras 27 000 doser svininfluensavaccin. 60 000 doser beställda till Västmanlänningana förvaras i en depå i Skåne. Och antagligen kommer det centrala avtalet med vaccintillverkaren göra att ytterligare 70 000 doser levereras. Det blir 157 000 vaccindoser tillsammans.

Det är lika många som de doser som västmanlänninngarna redan använt, de doser som gavs i vintras.

Dessutom finns en del vaccindoser ute på läkarmottagningarna. Sjukhusaopoteket har inte behövt leverera doser sedan i mitten av januari.

- Vi kommer att få förvara de här doserna i ett nationellt lager, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Frågan om hur mycket av det beställda vaccinet som verkligen måste köpas av landstingen diskuteras just nu av socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting och vaccintillverkaren. Beslut är att vänta inom ett par veckor.

Klart är att det finns gott om vaccin.

Fortsätter ni att ge vaccin?

- Den som känner att man vill ta vaccinet är välkommen att göra det. Det kan vara speciellt bra om man ska åka utomlands, säger Jan Smedjegård.

- Vi räknar inte längre med att vi ska få en andra våg av influensan nu under våren.

Till sommaren vet smittskyddsläkare Jan Smedjegård mer om hur effektivt och hur länge vaccinet skyddar mot sjukdomen.

- Då kommer vi att kunna lämna besked om vilka som ska erbjudas vaccinet på nytt i höst, det kan exempelvis handla om barn mellan sex månader och tre år samt gravida kvinnor.

- Däremot gruppen av "vanliga" högriskgrupper som äldre och personer med hjärt- lungsjukdomar, de får troligtvis vaccin mot säsongsinfluensan, säger Jan Smedjegård.

Höstens vaccin kommer att ge skydd mot både svininfluensa och två andra influensatyper.

Skyddar inte svininfluensavaccinet mot vanlig influensa?

- Nej, pandemivaccinet skyddar inte mot andra influensatyper. Det ger skydd bara mot den nya influensan. Det är ett problem..

Det sägs att befolkningen varit ovanligt frisk den här vintern. Stämmer det?

- Jag har också den känslan. I vaccinet mot svininfluensan finns en alltmänt immunförstärkande komponent, men det finns inga fakta kring hur det påverkat allmänna sjukfrånvaron ännu.

Kommer vaccin att slängas, tror du?

- Jag tror faktiskt det. Men, det är svårt att säga hur influensaläget ser ut till hösten. Inget vaccin kasseras så länge det är hållbart.

Mer läsning

Annons