Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större hus kan få byggas

Fler fritidshusområden förändras till permanenta bostadsområden. Större hus kan bli verklighet i Roligheten, Råstock och Flitbo i Harkie-Kärrbo.

Annons

Förslag till nya detaljplaner ska ställas ut, så att berörda får lämna synpunkter.

Områdena ligger två mil från Västerås centrum och 500 meter från Mälaren. Roligheten ligger bland åkrar och ängar, Flitbo i ett område med skog och Råstock i fuktigare mark med björk, sälg och al. Där finns nu små hus, slingrande vägar och stora naturtomter.

Områdena har fått kommunalt vatten och avlopp och allt fler bor där året om.

Nu kan det bli tillåtet med hus på upp till 250 kvadratmeter i en eller två våningar. Bebyggelsen ska inte ligga tätt, enligt kommunens planer. Tomterna ska även i fortsättningen vara stora, minst 2000 kvadratmeter och anpassas till områdets natur och stil.

I mars 2010 hölls ett möte och berörda fick lämna synpunkter på planerna. Åsikter som kom fram var att Harkievägen har för dålig standard och inte tål tung trafik. Det behövs en ny väg mellan Harkie och Gäddeholm. Andra hade synpunkter på var miljöbodarna ska stå.

Länsstyrelsen påpekade att 1900-talets fritidshusbebyggelse har kulturmiljövärden som måste dokumenteras men Västerås stad tycker dock inte att området är så kulturhistoriskt värdefullt, eftersom den ursprungliga bebyggelsen redan är förändrad.

En ny väg till området via Gäddeholm utreds nu men finansieringen är inte klar.

Nu har byggnadsnämnden beslutat att detaljplaner ska upprättas och ställas ut, så att fler kan lämna synpunkter.

Mer läsning

Annons