Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressexpert: ”Börja lugnt efter semestern”

Är semestern snart slut och känner du dig stressad inför jobbstarten? Här får du några tips och råd av en stressexpert. – Mjukstarta och sänk förväntningarna, säger Dan Hasson vid Stressforskningsinstitutet.

Annons
Känner du dig stressad inför jobbstarten? (personen på bilden har inget med artikeln att göra)

Nu börjar semestern ta slut för de flesta. Och det är tillbaka till gamla vanliga rutiner som gäller. Då är det inte så konstigt att man kan känna stress inför jobbstarten. Som resulterar i en del ångest.

– Självklart är det olika hur man upplever jobbstarten efter semestern. En del känner sig riktigt taggade och utvilade, medan andra tycker att det är lite mer besvärligt, säger Dan Hasson som arbetar som stressforskare vid Stressforskningsinstitutet på Karolinska Institutet.

Ett av Dan Hassons bästa tips är att mjukstarta och sänka förväntningarna.

– Precis i början så kan det vara svårt att vara lika effektiv som när man slutade. Sen beror det på vad du jobbar med. Det kan vara svårare för en busschaufför att bara stanna var tredje hållplats om man säger så.

Men har man superångest inför jobbstarten. Är det inte lika bra att försöka byta jobb då?

– Absolut, och semestern kan vara perfekt tillfälle att tänka över sin arbetssituation. Kanske vill man byta jobb helt och hållet, eller så kanske man vill få nya arbetsuppgifter eller förbättra något på sin nuvarande arbetsplats.

Kände du själv någon stress inför jobbstarten?

– Både ja och nej, det har varit ganska lugnt men också turbulent just den här sommaren, säger Dan Hasson.

Fem tips från stressexperten Dan Hasson:

Förläng semesterkänslan

- Gör någonting som förlänger semesterkänslan. Träffa vänner, grilla eller påta i trädgården. Gör något som du känner förlänger din semesterkänsla.

Mjukstarta

- Sänk förväntningarna när du börjar arbeta igen. Det är svårt att prestera på topp och vara lika effektiv som du var innan du gick på semester.

Börja jobba på en onsdag

- Då blir det närmare till helgen. Eller satsa på en torsdag till och med.

Prioritera

- Har du väldigt mycket att ta tag i när du kommer tillbaka så lär dig att prioritera. Annars är det lätt att bli besviken. För det går inte att hinna med allting på en gång.

Spara semester

- En idé kan vara att börja jobba halvtid. Sen trappa upp.

Mer läsning

Annons