Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Summer Meets finbilscruising – en nygammal succé

Artikel 59 av 74
Summer Meet 2017
Visa alla artiklar

Stor uppslutning och sommarsol på fredagens finbilscruising. ”Man vill ju se alla fina bilar och känna av den goda stämningen”, säger bilträffsveteranen och åskådaren Hans Kjellberg.

Annons

Bilarna som deltog i tävlingsmomentet hade en lapp i rutan med ett nummer som gick att rösta på via sms.

Cirka 200 skönheter bullrade ner för Sjöhagsvägen i behagligt tempo under fredagens finbilscruising, Summer Meets höjdpunkt enligt många. Det första varvet kördes bara av de 200 bilar som skulle bedömas, sedan släpptes även andra ekipage som ville delta på.

Cirka 200 bilar deltog.

Hans Kjellberg satt på första parkett i skuggan av sin vita cowboyhatt och njöt av både värmen och skådespelet. Han berättar att han har varit på den stora bilträffen i Västerås, oavsett namn, sedan 1987.

– Man vill ju se alla fina bilar och känna av den goda stämningen, säger han.

Och stämningen var god – mycket folk, strålande solsken och Sveriges kanske finaste veteranbilar. Före kortegen med de tävlande bilarna körde en långtradare med öppet släp lastat med ett spelande rockabillyband.

Juryn som bedömde bilarna.

Bilarna bedöms delvis av publiken genom en sms-omröstning där man kunde skicka det nummer finbilarna hade uppsatt i rutan för att lägga sin röst. Men ekipagen bedöms också av en jury av Västeråsprofiler. En av dem är prästen Maria Agstam Häggkvist.

– Klas Brink tyckte att det var bra att ha människor från olika sammanhang, så då hamnade jag här, säger hon.

Hon berättar att juryns olika medlemmar nog tittar på ganska olika egenskaper hos bilarna, vissa tittar på färg och form, andra på värde och historia.

Thomas Abrahamsson, speaker, och Klas Brink, arrangör, skakar hand.

Klas Brink, mannen som sett till att det fortfarande finns en bilträff och finbilscruising i Västerås, var på plats och höll både mikrofonen och ordning på ekipagen som cruisade förbi jurytältet. Han framhöll att det inta bara var hans förtjänst att Summer Meet blivit verklighet.

– Jag är inte helt ensam, jag har en underbar familj omkring mig som hjälper till, särskilt min sambo Susanne, säger han.

Han säger att han tyvärr varken hinner njuta av tillställningen som han brukar eller köra själv, men att han känner sig upplyft av all hjälp han fått och av alla som tycker att det är kul.

Folkfest när finbilarna visades upp.

Den mycket bilkunnige Thomas Abrahamsson assisterade Klas Brink som speaker till cruisingen. Han vinkade in bilar som fick stanna framför jurytältet och verkade veta allt som finnas att veta om varje ekipage.

Här berättar Thomas Abrahamsson om ekipagen han stannar framför jurytältet.

Så vad krävs det för att klara av jobbet som speaker på en av Sveriges kanske största finbilscruisingar?

– Bilar var ett tidigt intresse och jag har lagt ner jättemycket tid på att lära mig, säger han.

Thomas Abrahamsson berättar att han minns det ögonblick som på allvar tände kärleken till bilar för honom. Det var när han fick träffa sin farbrors -56 Corvette för första gången. Sedan var han fast.

– Det var den första som såldes till Sverige. Det var 1969 och var jag två år gammal, säger han.

Efter bedömningstävlingen var över släpptes andra bilar som ville delta på.

Alla artiklar i
Summer Meet 2017
Annons