Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sverige är en dröm som blivit sann"

Nassrullha Houdifa är 17 år. Förra året flydde han från Irak och har på sina korta elva månader i Sverige utvecklats. Inte bara som person utan han har kommit en bra bit närmare sin dröm om att bli lärare.

Annons
Älskar Sverige. Nassrullha Houdifa flydde från Irak för elva månader sen.

Men han har mycket kvar att göra innan han kan slappna av i sitt nya hemland.

Nassrullha Houdifa går på Rudbeckianska gymnasiet sedan en tid tillbaka. Han kom till Sverige för snart ett år sedan från Irak, ett land vars historia är fläckad av våld och

tråkigheter. Livet förändrades när hans mamma gifte sig med en man som sedan tidigare var bosatt sig i Sverige. Mamman valde att flytta till Sverige och tog med sig Nasrullha och hans tre bröder. Nasrullhas pappa stannade i Irak med sin nya familj, och han saknar honom, och vill inte gärna prata om honom.

Under Nassrullhas första tid i Sverige var han rädd. Ovissheten om framtiden och det svåra i att göra sig förstådd gjorde att han ofta var ledsen.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, vad som skulle hända med mig och vad som skulle hända i framtiden, säger han.

I dag bor han i en tvåa på Gideonsberg tillsammans med sin familj. Han säger att det är tack vare all den hjälp han fått från

Sverige som han har lyckats komma in i samhället på en så kort tid.

– I Irak får man antingen plugga eller jobba, man kan inte göra båda samtidigt, men här kan jag jobba, plugga och få bidrag från staten på samma gång. Fantastiskt, säger

Nasrullha med ett leende.

Han älskar verkligen den svenska skolan och är mycket tacksam över alla lärare.

– Det jag verkligen gillar med Sverige är att alla människor har respekt, lärarna på min skola har till och med ordnat ett bönerum till oss. Och de vet exakt vad vi vill ha och vad vi tänker. De är verkligen ett skäl till att jag kommit in så bra i samhället .

Nasrullha vill bli engelskalärare när han blir stor. Han inser dock att han måste kämpa väldigt mycket för att nå sitt mål.

– Om vanliga svenska elever pluggar fyra timmar om dagen måste jag plugga åtta. Det kommer att bli riktigt tufft, säger han.

Han berättar att han i somras fick sommarjobb av Teknik och idrott, något han tyckte var väldigt roligt och mycket lärorikt.

Han berättar också att han aldrig blivit bemött rasistiskt, att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen är något han tar lätt på.

- Det är ju inte bra, men jag vet att svenska folket inte kommer låta sig luras av deras dåliga syn på människor

Han avslutar samtalet med att berätta om vad han tycker om sitt nya hemland.

- Varje morgon vaknar jag och undrar om jag fortfarande drömmer, Sverige och det svenska folket är som en dröm för mig , jag är rädd att jag snart ska vakna och befinna mig i Irak igen.

Mer läsning

Annons