Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige känns långt på våren

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vi bor i ett avlång land och vädret kan därför skilja väldigt mycket mellan södra och norra Sverige. Kanske är skillnaden som störst på våren.

Annons

När snön för länge sedan smält bort från landets södra delar är det fortfarande hög säsong för skidåkning och liknade vindersporter i norr. Det händer även att vädret varierar mycket på korta avstånd. Dagens väder är ett mycket bra exempel på detta. I skrivande stund (torsdag förmiddag) vräker snön ner här i Norrköping, men bara ett par mil bort, i Linköping, skiner solen.

På radar och satellitbilder syns en skarp gräns mellan snöfall och sol. Det är ett lågtryck med centrum ute på östersjön, strax nordöst om Gotland som är orsak till de tjocka molnen med regn och snö. Molnen cirkulerar motsols kring lågtryckscentrum. Från väst-nordväst sveper nu samtidigt kall och torr luft ner över landet och det är det som ger oss den tydligt skarpa gräns till den fuktiga lågtrycksluften. I sådana här väderlägen kan prognosen för vissa områden bli väldigt osäker. Det är svårt att veta exakt var gränsen går.

För Örebro län t.ex. var det inte helt lätt igår (läs onsdag) att ge någon tydlig bild av vädret. Sol från klarblå himmel eller mulet med regn och snö. Ja, nu vet ni varför det ibland låter som att meteorologen helgarderar sig.

Annons