Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta både termometern och flaggan till hjälp

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

En het sommardag kan det vara riktigt skönt med vindens svalkande fläktar. Men på vintern när det är riktigt kallt kan vinden rent av vara farlig.

Annons

Värmeförlusten från oskyddad hud blir större ju kallare det är ute och desto mer det blåser. Vinden blåser helt enkelt bort det värmelager vi har närmast huden, och då upplevs luften som mycket kallare än vad den egentligen är.

Med hjälp av en formel kan man beräkna hur kallt det blir vid olika temperatur och vindförhållanden. Om termometern visar 10 minusgrader och det blåser en vind på 2 m/s är den effektiva temperaturen istället -14.

Att veta hur mycket det blåser är kanske inte så lätt men man kan använda t.ex. flaggor, träd och rök från skorstenar till hjälp. Mellan 5 och 8 m/s, måttlig vind, sträcks en flagga och kvistar sätts i rörelse. Frisk vind, 11 till 14 m/s, sätter stora grenar i rörelse.

På fredagen varnas det i Lapplandsfällen för stark kyleffekt i samband med frisk vind på 10-15 m/s. Temperaturen väntas ligga på 20-25 minusgrader vilket tillsammans med vinden innebär effektiv temperatur mellan 30 och 40 minusgrader.

Varning för hårt väder skall utfärdas om det är mer än 50 % risk att vinden överskrider 11 m/s och temperaturen samtidigt är under -10 grader eller om det finns lös snö.

Annons