Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg krockade med kran

Ett persontåg kolliderade klockan 10.37 med kranen till en lastbil som skulle passera spårområdet i Frövi i Lindesberg.

Annons

Olyckan inträffade strax söder om Frövi med Tågkompaniets tåg som var på väg till Örebro från Gävle och bland annat passerade Fagersta. Lastbilen hade lossat ris vid Korsnäs Frövifors och skulle köra in i en tunnel som går under järnvägen. Lastbilens kran var inte nedfälld utan slog i bron där spåret går.

- Det är oklart om kranen skadade tåget direkt eller om den skadade broräcket som sedan skadade tåget, säger Henrik Berger, informatör på Trafikverket.

Lastbilens släp skadades illa vid kollisionen och lastbilen satt fast i viadukten.

Anna Persson är en av resenärerna på olyckståget. Hon satt i vagnen som träffades av kranen.

- Vi hade precis lämnat Frövi station då det small till ordentligt. Kranen träffade främre delen av vår vagn. Sedan stannade tåget. Det var tur i oturen att kranen träffade där den gjorde, säger hon till na.se från tåget som vid 11.30-tiden ska evakueras.

Tåget hade 48 passagerare och två personal, men ingen ska ha skadats vid kollisionen. Det aktuella tåget står stilla i närheten av Ervalla. Trafiken i området står just nu helt stilla och Trafikverket räknar med stora förseningar till följd av olyckan.

Vad händer med passagerarna?

- I samråd med Tågkompaniet evakuerade vi passagerarna i bussar. De hade kunnat stanna kvar på tåget, men vi måste göra en platsbesiktining och det kan ta lång tid, säger Henrik Berger.

Olyckan har vissa likheter med den tragiska olycka som inträffade i Kimstad i Östergötland den 12 september. Då kolliderade ett X2000-tåg med ett arbetsfordon. Stora delar av tågets sida slets upp och en kvinna hemmahörande i Örebro omkom.

Mer läsning

Annons