Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare spillde syra på patient

En tandläkare råkade spilla syra på en patient under behandlingen. 

Annons

I mars gick en ung man till en tandvårdsklinik i Västmanland för att laga en trasig tand. När tandläkaren råkade komma åt tandköttet med borren började det blöda.

Tandläkaren bad tandsköterskan om blodstillande medel och hon slog upp 90-procentig triklorättiksyra i en kopp. Sköterskan trodde att syran redan var utblandad men det var den inte.

När tandläkaren baddade tandköttet hamnade en droppe på patientens läpp och fortsatte ner i gommen. När patienten klagade över att det sved förstod tandläkaren att något var galet. Patienten fick skölja med vatten och kliniken ringde Giftcentralen.

Dagen efter klagade mannen på sveda i gommen men att läppen kändes bättre. Efter en vecka var han fri från symtom. En månad senare noterades ett litet ärr på läppen.

Nu har landstinget gjort en Lex Maria-anmälan på fallet.

Enligt Ann-Marie Fahlgren, anmälningsansvarig tandläkare på lanstinget i Västmanland, är mannen helt återställd i dag. Något sjukhus behövde han aldrig uppsöka.

-Nej, det blev en skada på slemhinnan och det braiga med det är att det är bra läkkött. Han är helt återställd med ett litet ärr på läppen.

Mer läsning

Annons