Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävlar om folkdräkt i marmor

Svenska turistföreningens tävling om Folkdräkt 2.0 börjar gå mot sitt slut. På torsdag är sista dagen för att rösta och som VLT tidigare skrivit är det Karin Nylinder, utbildad designer från Forsbergs, som skapat Västmanlands tävlande bidrag.

Annons
Dräkt i marmor. Plast som består av 50 procent dolomitmarmor är materialet för folkdräkten från Västmanland som tävlar på folkdrakt20.se just nu. Ami Ekström är modell och Karin Nylinder står för designen.

Efter en inspirationsrunda i länet blev det till slut dolomitmarmor från Sala silvergruva som Karin Nylinder valde till sin dräkt.

– Det är en två millimeter tjock plastmatta med kross av dolomitmarmor i som jag format dräkten i. Färgen valde jag efter den nyans det blir på slaggsten när man tillverkar metaller, eftersom metallproduktion finns i så stor utsträckning i Västmanland, berättar Karin Nylinder.

Marmor, blir inte det tungt?

– Det är klart att det är tungt, det är ju sten. Men färgen är bara en nyans jag plockat, det är inte slaggsten i också.

Den fantasifulla utformningen är som en hyllning till alla uppfinningsrika och kreativa människor Karin Nylinder stötte på under sin inspirationsresa i länet.

I morgon, torsdag, är sista dag för att rösta på folkdräkt 2.0 och då kommer även samtliga dräkter visas upp på Teater Regina i Stockholm och via nätet. 10 dräkter som fått flest röster går till final och ska bedömas av en jury.

– Jag är väldigt nöjd med min skapelse. Sen får andra avgöra om det är en folkdräkt eller inte, säger Karin Nylinder.

Mer läsning

Annons