Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TBE-viruset kryper närmare

Semestertider är lika med fästingtider. Och sedan ett par år tillbaka finns det även i Västmanland konstaterade fall av fästingar som bär på TBE-viruset.

Annons

– Det går tyvärr inte längre att säga att Västmanland är TBE-fritt, säger Inge Eriksson som är biträdande smittskyddsläkare vid centrallasarettet i Västerås.

Det första fallet av TBE, där man konstaterat att personen i fråga smittats av en fästing i Västmanland, inträffade för bara två år sedan. Hitintills i år finns bara ett konstaterat fall, men fler lär det bli i och med att folk under semestertiderna rör sig mer ute i naturen.

Samtidigt har klimatet varit snällt mot fästingarna, vinterns tjocka snötäcke och hög luftfuktighet har gjord att de därför nu är fler än tidigare år.

På vårdcentralerna ser man en ökning i antalet vaccineringar mot TBE under de senaste åren.

– Det är dagligen folk som ringer och har fästingrelaterade frågor, säger Annika Johnstone som är föreståndare på vårdcentralen Ullvi-Tuna i Köping och fortsätter:

– Det har ju skrivits och pratats mycket om TBE i media de senaste åren, så min uppfattning är att allmänheten har god vetskap om riskerna och att man ska vara försiktig.

På Ullvi-Tuna gav man förra året totalt 54 vaccinationer vilket var mer än en fördubbling mot året innan (21). I år har de hitintills givit 25 vaccinationer.

Förra året drabbades 174 personer av TBE i Sverige, sex av dem hade blivit bitna av fästingar i Västmanland. Fyra i Västeråsområdet, en i Kungsör och en mellan Köping och Arboga. Men Västmanland är långt i från ett högriskområde i jämförelse med de kustnära områdena i Uppland, Stockholm och Södermanlands län. Vaccinationer rekommenderas främst till dem som ofta vistas i naturnära områden kring Mälaren.

Rådjuren är fästingens viktigast värddjur, ett rådjur kan vara bärare av närmare 2000 fästingar.

om du blir fästingbiten

Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Fattat tag om fästingen så nära du kan och dra rakt ut. Du skall inte vrida. Du ska inte smörja på fett eller nagellack, det kan få fästingen att ”kräkas”. Tvätta såret med desinfektionsmedel.

Mer läsning

Annons