Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänster bort på Apalbyskolan

Tre tjänster ser ut att försvinna från Apalbyskolan. Orsaken är minskat elevunderlag, enligt skolans rektor.

Annons

Det är tre avdelningar med elever från förskoleklass till årskurs tre som berörs av personalminskningen.

Tanken är att två barnskötare ska flyttas över till Proaros bemanningstjänst och att en förskollärartjänst inte ska tillsättas.

– Elevunderlaget har minskat genom åren. I dag har vi för stor kostym och nu måste vi se till att få budgeten i balans, säger Roine Peimer, rektor på Apalbyskolan.

Det är främst eftermiddagarnas fritisverksamhet som påverkas. Många föräldrar tycker att bemanningen är för låg redan i dagsläget och det finns uppgifter om att några föräldrar tänker flytta sina barn till andra skolor om neddragningarna genomförs.

– Det finns alltid föräldrar som tycker att det är för lite personal. Om det fanns pengar skulle jag gärna anställa mer personal.

Skolverket tycker att 20 barn per anställd är för mycket när det gäller fritisverksamhet. Enligt Lärarförbundet innebär förändringen på Apalbyskolan att det blir 22 barn per anställd.

– Men så ser det ut på många skolor i Västerås, säger Roine Peimer.

Det var tänkt att neddragningarna skulle träda i kraft redan nästa vecka, men eftersom arbetsgivaren ännu inte har gjort en risk- och konsekvensanalys är det fortfarande oklart hur det kommer att bli.

– Jag ska skriva en konsekvensanalys i veckan. Att den kommer så sent är en miss från min sida.

Mer läsning

Annons