Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt på akuten i Köping och Västerås

Akutsjukvården i Västmanland har en ansträngd situation just nu. Den som inte är akut sjuk eller skadad – och då är det verkligen hot mot liv och kroppsdelar som gäller – rekommenderas att ringa först.

Annons
Om du lider av en efterhängsen mansförkylning, ryggont eller en allmän känsla av hängighet som inte gett med sig sedan nyårskonserten bör du ringa 1177 innan du går till akuten. Annars är risken att du får sitta där betydligt längre än vanligt innan du får träffa sjuksköterska och doktor.

Region Västmanland har gått upp i så kallat stabsläge, ett förhöjt beredskapsläge där ledningen kontinuerligt följer händelseutvecklingen.

– De senaste veckorna har vi haft många äldre och sjuka patienter, en del influensapatienter. Men nu har också snön och halkan slagit till, säger Liselotte Sjökvist, biträdande sjukvårdsdirektör vid Region Västmanland.

– Jag blev uppringd vid 17-tiden i dag (läs: fredag) och då hade vi bland annat 30 patienter på ortopedakuten, 15 på medicinakuten och 10 på kirurgakuten – väldigt många patienter i våra väntrum, säger Liselotte Sjökvist.

Därför uppmanar hon och alla andra på Region Västmanland alla som inte lider av livshotande tillstånd att först ringa Vårdguiden 1177. Är läget däremot livshotande; ring 112 eller uppsök akuten.

Söker man akut vård för sådant som inte är akut utan att ringa 1177 – så får man bereda sig på långa väntetider. Eftersom det inte bara är köerna i väntrummet som ska betas av:

– Många som kommer till oss just nu kommer exempelvis med benbrott, de kommer i ambulans för benbrott kan inte vänta, säger Liselotte Sjökvist.

Region Västmanland har öppnat extra vårdplatser på ortopedakuten för att klara av den stora anstormningen av människor som skadat sig i fallolyckor och trafikolyckor med anledning av halkan.

Stabsläget hävt

Under helgen har sjukhusledningen, efter att ha haft möte hävt stabsläget, men läget är fortfarande ansträngt skriver P4 Västmanland.

Mer läsning

Annons