Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögt i gymnasiet för Västeråselever

Gymnasieelever har ofta svårt att ta sig igenom gymnasiet på tre år, visar en ny rapport. Västerås hör till de kommuner som ligger sämst till i landet.

Annons

Rapporten Öppna jämförelser–gymnasieskola 2010 har ställt samman resultat från alla landets kommuner och rankat dem på olika punkter, Västerås ligger dåligt till på genomströmning, Endast 71,8 procent av gymnasieeleverna fullföljer sin gymnasieutbildning på tre år och det ger staden plats 240 av 290 kommuner. Endast 65,8 procent av Västeråseleverna når behörighet för universitet och högskolor inom tre år (plats 228 av 290).

En del elever går fyra år, av olika skäl. Av dem är det bara 72,1 procent som går ut med fullständiga betyg. (plats 190 av 290).

Problemet är inte nytt. Politikerna i Västerås har flera gånger försökt att lösa det.

I förslaget till budget för 2011 för kommunen finns åtgärder för att öka genomströmningen.

Roger Haddad (FP), ord-förande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, att man arbetar med att lärarkompetensen, startar om program som haft sämre resultat reformerar individuella programmet.

– Siffrorna i rapporten är från 2009. Vi har sett en förbättring av resultaten för elever som gick ut i våras, säger han.

Allt är dock inte dåligt i Västerås. Enligt rapporten når 91 procent av eleverna grundläggande behörighet till universitet och högskola. (Västerås har plats 136 av 290.)

22,1 procent av eleverna går direkt vidare till universitet eller högskola efter gymnasiet (plats 72 av 290). Två år efter gymnasiet har 37,8 procent etablerat sig på arbetsmarknaden (plats 98 av 290).

Den genomsnittliga betygspoängen är 13,8, vilket är på medianvärdet för landet.

Mer läsning

Annons