Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga köpte sprit via sms

En 42-årig man och hans tonårsson misstänks för att ha sålt sprit till minderåriga. När männen greps hittade polisen över 5 000 sms i deras mobiltelefoner, merparten var spritbeställningar.

Annons

– Köparna har varit ung-domar mellan 15 och 18 år, säger polisinspektör Per Zetterlund, som utreder sprithärvan.

Under sommaren har 60 ungdomar kallats till polisförhör – 40 av dem har erkänt att de handlat av pappan och sonen.

– Ungdomarna har inte fått köpa mindre än hela ölplattor. Priset har varit mellan 200 och 250 kronor. Med tanke på att det rört sig om importerad öl så har de misstänkta tjänat en hacka.

Polisen tror att försäljningen pågått sedan senvintern.

– Efter att vi beslagtagit de misstänktas mobiltelefoner satte vi i gång att ringa runt till ungdomarna, och kallade dem till förhör. De är inte misstänkta för något brott. Men det som har varit positivt i det här är alla föräldrakontakter – många har blivit förvånade över att det kan gå till så här. Nu vet de.

Det var den 10 juni, på skolavslutningskvällen, som polisen fick tips om den ambulerande spritpatrullen. När männen greps var de i full färd med att leverera alkohol – bilen var full av ölplattor och en bunt pengar.

Vid den husrannsakan som gjordes i 42-åringens garage fanns cirka 600 liter öl. Där fanns också vin och sprit.

Männen nekar till brott, och hävdar att de är utsatta för en komplott. De misstänks för grovt brott mot alkohollagen – ett brott som kan ge lägst sex månaders fängelse och högst sex år.

Mer läsning

Annons