Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranutsläpp på Westinghouse

I måndags läckte över 45 kilo giftigt uranpulver ut på Westinghouse bränslefabrik på Finnslätten. Provtagningar tyder inte på att de anställda har fått för höga stråldoser i sig.

Annons

Utsläppet skedde i konverteringsverkstaden i måndags eftermiddag. Ett siktglas i en transportledning brast och uranpulver blåstes ut i lokalen.

Utsläppet upptäcktes när övervakningssystemet av luften utlöste ett larm.

Tre anställda befann sig i verkstaden men inte nära den brustna ledningen. Männen har undersökts, genom urinprov och lungmätning:

– Det finns inget som tyder på att de har utsatts för stråldoser som överskrider gränsvärdena, säger Johan Hallén som är företagets vd.

Efter några timmar började personal i skyddsutrustning sanera lokalen. Saneringen var inte helt slutförd igår.

Produktionen i konverteringsverkstaden stoppades i måndags efter utsläppet. Efter en reparation av transportledningen är den åter klar för drift.

Enligt Eric Häggblom som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten hade utsläppet kunnat få allvarliga konsekvenser, till exempel om personal hade varit i närheten.

– Det är inte nyttigt att andas in uran som sprutas ut. Uran är en tungmetall som kan orsaka akut förgiftning av njurarna. På lång sikt kan radioaktiviteten vara farlig.

Företaget som har haft problem med urandamningen tidigare har gjort mycket för att förhindra detta, påpekar Eric Häggblom. Om myndigheten kommer att kräva ytterligare åtgärder efter måndagens incident är ännu inte bestämt.

Mer läsning

Annons