Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har du för relationsstatus?

När går man från singel till att vara i en relation? Vilken relation har ni? Hur undviker man att alla ser att man blivit singel? Ung har kollen på relationer på Facebook.

Annons
Komplicerad relation? Relationer kan vara nog så svåra i verkligheten – hur hanterar man dem på Facebook?

När ni blir ihop!Ni har strulat på en fest men du vet inte om ni verkligen är ihop. Är han/hon lika kär som du?

Många skulle nog säga att relationen är officiell när det står på Facebook. När ska man i så fall skriva ut det? Tänk om du skriver att du är i ett förhållande och den andra inte tycker att ni är så seriösa? Eller om du inte skriver ut det och den andra då börjar tveka på hur seriöst det är?

Nästa fråga blir vilken relation ni har, och vad betyder de olika statusarna?

Jan Fredriksson, representant för Facebooks pr-byrå i Norden, svarar att de som har status ”i ett komplicerat förhållande” har valt den utifrån sitt eget perspektiv.

– Om man exempelvis misstänker att man själv kanske har en uppfattning om statusen på sin relation, vilken ens partner inte delar. Det kan också vara en relation som präglas av andra egenskaper än äktenskap, förlovning, traditionellt monogamt förhållande.

När det gäller statusen ”i ett öppet förhållande” menar Jan Fredriksson att man är ihop på något sätt men kommit överens om att det är okej att träffa andra i mer än vänrelationer.

– Allra viktigast är dock tumregeln: Använd den status du själv anser passar på dig. Sunt förnuft kommer man långt med här alltså, avslutar Jan Fredriksson.

När ni är tillsammans!Ni är tillsammans och det är officiellt på Facebook. Vad får man skriva öppet om sin partner? Kan man skriva ut att man har bråkat, eller är det privat? Vilka bilder är okej att lägga ut? Tänk efter innan du skriver något eller publicerar en bild. Är det något som du skulle kunna säga till personen i verklig-

heten? Vill du att alla andra ska veta det?

– Det är lättare att vara elak på internet, så folk skriver ibland grövre saker än de säger till en person i verkliga livet, säger Annelie Enlund, barnmorska på Ungdomsmottagningen.

När ni gör slut!Förhållandet är över och det är dags att avsluta relationen även på Facebook. Då kan du stöta på en del problem. När ska du ändra relationsstatusen? Det är inte alltid säkert om ni är ihop eller inte. Om han/hon vill ”ta en paus”, ska du ändra då?

Andras reaktioner kan också bli problematiska. När du avslutar relationen dyker det upp på din profil och nyhetssidan ”NN gick från i ett förhållande till att bli singel”.

Mitt i uppbrottet (som är jobbigt i sig) riskerar du att få 56 kommentarer att svara på. Och hur reagerar man på folk som ”gillar” förändringen?

Ung tipsar!När du har avslutat en relation dyker det upp som en nyhet på din profil, tryck på krysset i höger hörn så syns inte förändringen.

När du vill avsluta en relation får du frågan: Är du säker på att du vill avsluta den här relationen? Antingen är man säker och då behöver man ingen text för att veta det. Eller så tvekar man och då är det ju ännu värre att få frågan! Men syftet är inte att ifrågasätta utan bara undvika att du råkar avsluta relationen av misstag.

Det förekommer också att folk gör slut på Facebook utan att prata med personen ifråga först. Men är det verkligen bra att göra slut via datorn?

– Man ska absolut inte göra slut via Facebook. Om man hela tiden kommunicerar via nätet eller telefonen blir man inte van vid att uttrycka sina känslor öppet, säger Annelie Enlund.

Efter att ni gjort slut!Ska man behålla ett ex som vän på Facebook? Ska man skriva något när personen fyller år och kommentera varandras statusar? Eller ska man låtsas att man inte ser statusen trots att den finns där varje dag? Hur gör man om en av er fortfarande är kär eller känner sig sviken? Det är faktiskt upp till var och en. Det finns inga oskrivna regler.

Känn efter vad som känns bäst för dig.

Mer läsning

Annons