Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan vill inte ha jul

Julen är en glädjens högtid då man umgås med nära och kära. Men julens tid är inte enbart frid och fröjd, i alla fall inte om man frågar västmanlänningarna.

Annons

49 procent av västmanlänningarna ser inte fram emot julen. Det placerar länet i topp på listan över jul-skeptikerna. Siffran för hela landet är 35 procent. Detta visar en undersökning gjord av SIFO på uppdrag av Svenska kyrkan.

– Att allt fler blir på dåligt humör inför julen visar att vi borde reflektera över varför vi firar jul och vad vi vill med julen. Den handlar ju egentligen om samhörighet och delande, men julen har blivit kidnappad av kommersen, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Undersökningen visar vidare att var fjärde västmanlänning blir på sämre humör av julruschen och var femte tycker att julklappsinköpen är det mest stressande i juletider.

Årets julklapp gick inte heller hem hos västmanlänningarna om man ska tro undersökningen. Endast en procent har tänkt ge bort en prenumeration på en matkasse till någon och bara 17 procent skulle vilja få en prenumeration i julklapp.

4200 svarade på undersökningen varav 200 personer från Västmanland.

Mer läsning

Annons