Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdagjämning i helgen

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under lördagen infaller vårdagsjämningen. Detta innebär att solen står i zenit över ekvatorn. Den här lördagen är dagen lika lång som natten.

Annons

Exakt lika långa är de inte då vi räknar solens upp- och nedgång efter dess övre rand. Detta händer två gånger om året och nästa gång det infaller är vid höstdagjämningen som i år infaller den 23 september. På norra halvklotet går vi nu mot ljusare tider och på södra halvklotet är det tvärtom. Här börjar vintern närma sig och dagarna blir kortare medan nätterna blir allt längre. För vår del ökar dagens längd med flera minuter per dag. Kulmen når vi vid sommarsolståndet vilket är årets längsta dag. Efter den 21 juni vänder det och börjar långsamt gå mot mörkare tider. Men låt oss inte tänka på det nu, det är några månader till dess!

Ibland får vi meteorologer frågan vilken betydelse vårdagsjämningen har för vädret. Meteorologisk sett gör denna dag ingen skillnad frånsett att det är ett steg mot ljusare tider. Den inkommande solenergin ökar allt mer och det blir successivt varmare temperaturer. Nästa helg ställer vi även om klockan till sommartid. Sommartid infördes permanent i Sverige 1980, så i år firar sommartiden 30 år!

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons