Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren kan vara lurig

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Övergången till vår kan vara en långdragen process. Det råder en ständig kamp mellan solens uppvärmning i marknära skikt och den kyliga luften i norr.

Annons

När kalluften kommer i rörelse och får upp farten kan den nå riktigt långt. Vårvädret är därför ganska svårt att prognostisera och det brukar bli åtskilliga bakslag. Problemet är att temperaturen aldrig är så stabil som man skulle önska.

För långa prognoser kan de matematiska beräkningarna bli rätt stora och därmed följer stor osäkerhet i det framtida vädret. Vi har tillgång till olika typer av kartor producerade av det stora europeiska vädercentret i England. Vi gör jämförelser med kartor från de nationella väderinstituten i England, Tyskland och USA för att se om det finns någon gemensam trend i vädret på en veckas sikt.

För väderskeendena på lång sikt tittar man mest på luftens strömningsmönster på cirka 5 km höjd, d.v.s. vindar och förflyttningar av högtryck och lågtryck.

Häftigt svängande temperaturer, som det ofta är så här års, resulterar därför i att vårkänslan i vädret kan komma och gå.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons