Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför snöar det?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Sverige är ett avlångt land och varje år kommer en årstid som kallas för vinter. Under denna säsong är det inte ovanligt att vatten fryser på sjöar, vägar och i luften.

Annons

När vattendropparna i molnen fryser till is kallar vi nederbörden snö och detta ord har jag märkt att många helst inte vill höra riktigt än. I en radiomedverkan på måndagen fick jag frågan om det var något annat värt att nämna om veckans väder efter att vi pratat om resten av dagen och morgondagen. Jag sa bara ett ord – snö och radioprataren upprepade det, tätt följt av tre utropstecken.

Första snön brukar alltid ta oss med överraskning, oavsett hur tidigt eller sent på säsongen den kommer. Under slutet av onsdagen väntas regn i östra Götaland och Svealand övergå i snöbyar och det ser ut att röra sig om någon eller några cm nysnö. Anledningen till att vi i oktober får snö både i norra och södra Sverige är att vi befinner oss i en kall luftmassa med temperaturer under det normala. Vi meteorologer har även en liten tumregel. Om temperaturen är under 5 minusgrader på ca 1,5 km höjd blir det i allmänhet snö. Under slutet av onsdagen är -5:an väl ner över Götaland. Det ger oss risk för både ishalka och snöhalka. Jag vet inte hur det är med er men jag börjar fundera på vinterdäck!

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons