Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås får ny bostadsjätte

Västerås har fått en ny stor fastighetsägare. Den 1 juli överlät Verner Andersson AB hela sitt bostadsbestånd till Ikano.

Annons

Affären omfattade sammanlagt 31 fastigheter med 1 000 lägenheter i centrala Västerås och 300 i Eskilstuna. Ikea-ägda Ikano Bostad siktar dessutom på fortsatt expansion i Västerås.

– Vi är långsiktiga fastighetsägare. Nu tittar vi på möjligheter till nyproduktion runtomkring det vi förvärvat, säger Ikano Bostads vd, Robert Jaaniste.

Kommer hyresgästerna att märka av någon förändring?

– Nej, inte mer än att det kommer lite nya loggor. Vi tar över all personal från Verner Andersson, så de kommer att ha samma kontaktpersoner som tidigare.

Inga chockhöjda hyror?

– Nej, vi förhandlar ju med hyresgästföreningen lokalt precis som Verner Andersson gjorde.

Ikea inledde sin bostadssatsning 2003 och äger och förvaltar i dag 4 100 lägenheter, varav 75 procent i Mälardalsregionen. Vad Ikano Bostad betalade för fastigheterna i Västerås och Eskilstuna vill man inte avslöja.

– Vi kom överens med säljaren om att ha det så, säger Robert Jaaniste.

Eftersom Ikano köpte bolaget som ägde fastigheterna går det heller inte att få fram köpeskillingen via lagfarter.

Enligt Rikard Söderström, platschef på Verner Andersson AB, är skälet till avyttringen ett generationsskifte i den gamla ägarfamiljen.

– Man ville inte fortsätta att driva det tillsammans. Det som finns kvar i koncernen nu är en del hus i Småland och lite industrifastigheter, säger han.

Mer läsning

Annons