Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås överklagar matupphandling

Västerås stad ger sig inte i frågan om matupphandlingen. Nu överklagar kommunen till Regeringsrätten.

Annons

Frågan gäller om kommunen kan dela upp en upphandling för att hindra de stora livsmedelsgrossisterna från att ta hela kakan.

I upphandlingen av livsmedel till skola, barn- och äldreomsorg inom Västerås stad ville kommunen ha ett så kallat kombinationsförbud i upphandlingens tre delar: leveranser till tillagningskök, leveranser av mejerivaror och leveranser till serveringskök samt grönsaker, potatis och frukt till samtliga kök. Förbudet innebär att en grossist kan lägga bud på de två sistnämnda delarna men inte på alla tre.

På så vis vill Västerås stad bryta det oligopol som man menar finns på marknaden och locka mindre leverantörer att ge sig in i kampen.

– Proaros var ute efter att några andra än de två stora jättarna ska lägga bud. Det här är en fråga vi vill ha utredd i högre instans, säger stadsjurist Ulf Bergsten.

Västerås stads agerande underkändes av Förvaltningsrätten som beslutade att det hela bröt mot reglerna om offentlig upphandling. Kommunen överklagade beslutet till Kammarrätten som i juni i år bestämde sig för att inte pröva fallet.

Därför har Västerås stad nu vänt sig till Regeringsrätten för att få fallet prövat. Långt ifrån alla mål tas upp i Regeringsrätten som främst ska skapa prejudikat som ledning för domstolar i liknande mål.

Om Västerås stads kamp mot oligopolet är ett sådant återstår att se.

Beslut väntas i höst.

Mer läsning

Annons