Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har rensat Örebro från nazister”

Örebro pekas ut som ett starkt fäste för vänsterextremister i Sverige.

Mest våldsamma är Revolutionära Fronten som säger sig ha rensat staden på nazister.

– Vårt arbete är livsviktigt för hela vänstern i och kring Örebro, berättar en företrädare för Revolutionära Fronten för NA.

Annons

Just nu sitter en 18-årig man från Örebro anhållen misstänkt på sannolika skäl för en grov misshandel i samband med nazistdemonstration i Stockholm i mitten av september.  Mannen greps i samband med en polisrazzia mot personer som har kopplingar till Revolutionära Fronten – som beskrivs som den mest våldsamma grupperingen på vänsterkanten. Vad NA erfar är Örebro ett starkt fäste för Revolutionära Fronten och personer på den yttersta vänsterkanten.

NA har kommit i kontakt med företrädare för gruppen som ger sin syn på händelserna den senaste veckan och verksamheten:

– Vi är en lokalgrupp som sakta men säkert växer. Vi har ingen ambition att bli en massrörelse då organisationens målsättning är att stå i fronten för arbetarklassens kamp för enighet för att via en revolution byta ut kapitalismen emot socialism. Vi strävar efter kvalitet före kvantitet och ställer bland annat krav på våra medlemmar vad det gäller engagemang och politisk skolning, berättar en företrädare för Revolutionära Fronten.

Hur reagerade ni på gripandet av den 18-årige örebroaren?

– Vi har rutiner för hur solidaritetsarbete går till vid sådana här händelser. Generellt sett går det ut på att försöka få kontakt med individen, dennes försvarare samt familj för att bilda oss en uppfattning om hur vi på bästa sätt kan hjälpa dem. Blir det längre häktningar ansvarar vi för att räkningar och dylikt betalas och har en kontinuerlig kontakt med familjen för att underlätta för dem.

Enligt Revolutionära Fronten var Örebro tidigare ett fäste för nynazister och grupperingen Nationalsocialistisk Front. Men enligt Revolutionära Fronten har de försvunnit nu.

– Örebro är bara en av de städer vi rensat på nazister och sedan dess hållit rena ifrån dem, något vi även framgent planerar att göra. Utan oss hade inga vänsterarrangemang eller -politik kunnat bedrivas, vårt arbete är därmed livsviktigt för hela vänstern i och kring Örebro.

Enligt Revolutionära Fronten har organisationen också agerat mot företagare i Örebro som de menar har ”agerat förkastligt” mot sina anställda.

Hur påverkar gripandet och den allmänna turbulensen i samband med polisens räd ert arbete?

– Inte nämnvärt. Det har hänt förut och det kommer hända igen. Det är något vi är medvetna om och förberedda på.

Mer läsning

Annons