Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintertid finns ju inte

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag tror att gamla chefredaktörer driver lite med nyblivna journalister. Precis som en gammal byggmästare som skickar snickarlärlingen för att skaffa en synvinkel.

Annons

Jag fick nämligen en påtagligt ung journalist på tråden som undrade om det skulle bli vinter nu, vi ska ju gå över till vintertid sade hon.

Först och främst finns det inget som heter vintertid. När vi tar bort sommartiden går vi tillbaka till normaltid. På nästa fråga, om dagen blir kortare, kunde jag bara upplysa om att solen inte bryr sig om våra mänskliga påhitt att trixa med vad klockan visar när solen går upp eller ner. Däremot kommer den som jobbar normal kontorstid att uppleva att det blir ljusare när man ska till jobbet men betydligt mörkare när man slutar runt halvfem.

De här förändringarna man gör vår och höst brukar inte alltid vara sjävklara för folk men det finns en bra minnesregel. Om man tänker på utemöbler så ställer man FRAM dem innan sommaren och TILLBAKA dem när sommaren är slut. Gör vi på samma sätt med klockan så blir det rätt. På journalistens fråga om det skulle bli vinter svarade jag att den kommande veckan bjuder på temperaturer över, eller mycket över de normala i större delen av landet. Längst i norr är de trots allt vana vid att det kan komma snö så här års.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons