Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Xynthia - stormen som härjade i helgen

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Xynthia är namnet på den storm som härjade i Europa under helgen. Lågtrycket bildades utanför Portugals kust under fredagen och rörde sig in över kusten i nordostlig riktning under lördagen.

Annons

Värst drabbade är Portugal, västra och norra Spanien samt Frankrike. Störtfloder och hårda vindar har ställt till med stor skada på många håll. Flera människor har fått sätta livet till när träd fallit på bilar och översvämningar har medfört drunkningar. Många bostäder har även blivit strömlösa då de hårda vindarna har slitit ner elledningar. De kraftigaste vindbyarna uppmättes när ovädret rörde sig över Biscayabukten och då var vindhastigheten 39 m/s. Redan under fredagen visade prognosen att ett lågtryck ute på Atlanten intensifierades och skulle röra sig upp över västra Europa under helgen.

Främst över Frankrike väntades hårda vindar. Med resultatet framför sig visar det här att prognosen var mycket bra. Under söndag kväll och natt rörde sig lågtrycket i försvagat skick in över Sverige. I skrivande stund måndag berörs stora delar av Götaland och östra Svealand av snö eller snöblandat regn som kan ge stora mängder. Under kväll och natt mot tisdag drar snöfallet vidare bort och bakom det här klarnar det upp och temperaturen sjunker. Det medför att det finns stor risk för halka på vägarna.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons