Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt farligare trafik utanför skolorna

Trafikmiljön är farlig utanför skolorna, det uppger sex av tio grundskolerektorer i Västmanland i en undersökning som försäkringbolaget If har gjort.

Den allra största trafikrisken är, enligt rektorerna, när föräldrarna lämnar sina barn med bil utanför skolan.

– Ja, jag är ofta väldigt orolig att något ska hända. Trafikmiljön i området har ökat enormt under de senaste åren och den blir bara värre och värre, säger Siv Carrass, en av de två rektorerna på Håkantorpsskolan på Skälby.

När skolan byggdes på 1970-talet var det inte lika vanligt att barnen skjutsades dit med bil. Skolan har dessutom blivit större sedan dess.

– Vi har numer även en fristående skola med förskoleverksamhet här, en grundsärskola och vi är också fler som arbetar här, varav många reser, säger Siv Carrass.

Den mest intensiva trafikperioden är enligt henne på morgonen mellan klockan halv åtta och fram till nio ungefär, då alla barn ska lämnas. Under förmiddagen anländer senare elever till särskolan med skolbuss och taxi.

– Samma väg tar även varutransporterna till de båda skolorna. Håkantorpsgatan är trång då många bilar står parkerade längs den, säger Siv Carrass.

En cykel- och gångbana, som anlades på 1970-talet, löper mellan parkeringen och skolgården och där passerar både mopeder och cyklister.

På Håkantorpsskolan har man delat ut informationsbroschyrer och i kampanjer uppmanat föräldrarna att inte köra bilen ända fram till skolan för att lämna barnen.

– Då har det blivit bättre i ett par veckor, men sedan är det samma trängsel igen. Jag har även stått med kamera och dokumenterat kaoset. Vi försöker föra en dialog med både gatukontoret, fastighetskontoret och planerare för en förändring. Det är klart jag är orolig för barnen, säger Siv Carrass.

Västmanland är enligt undersökningen ett av de län i Sverige som har störst trafiksäkerhetsproblem kring skolorna.

Enkäten skickades till 118 grundskolerektorer i länet varav 47 besvarade den.