Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre sålda sommarstugor i länet

Just nu är det högtid för försäljning av sommarstugor. Utom i Västmanland.

Det är blomstrande tider för försäljning av sommarhus.

– Det är nu folk längtar till semestern och köper fritidshus, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Men i Västmanland har försäljningen minskat med 12 procent sedan förra året.

En pågående lågkonjunkturen har inte påverkat försäljningen sommarstugor i landet i någon större utsträckning. Under perioden april 2009 till Mars 2010 ökade istället försäljningen av fritidshus med 2 procent, i jämförelse med samma period året innan. I Västmanland minskade dock försäljningen med 12 procent. Det visar färsk statistik från Mäklarsamfundet.

– Det som styr försäljningen mer än någon annan marknad är att det är en större obalans mellan tillgång och efterfrågan, säger Claudia Wörmann.

I snitt kostar ett fritidshus i Västmanland 801 000 kronor. I hela riket är genomsnittspriset 1 237 000 kronor. De som köper ett fritidshus i Jämtland betalar i snitt 12 616 kronor per kvadratmeter.

– Vi har mycket fritidshus i landet men de kommer sällan ut till försäljning, säger Claudia Wörmann.

Enligt henne är det mycket vanligt att fritidshusen går i arv och ägs i generationer.

– Den som ärver ett hus behåller det gärna. Det kan ha med att det finns ett sentimentalt värde av huset. Kanske har man spenderat sin barndoms somrar i huset. Oftast kostar inte fritidshusen så mycket för ägarna heller, eftersom de ärvt dem. De är redan avbetalade, säger Claudia Wörmann.

Sommarstugorna kommer oftast ut till försäljning först när det händer något inom familjen, som exempelvis dödsfall eller separation.

– Det kan vara så att fritidshuset är belånat. Då kan det vid en skilsmässa bli aktuellt att sälja fritidshuset. Likadant är det vid ett dödsfall inom familjen, säger Claudia Wörmann.

Prismässigt så är det dyrast med fritidshus på Gotland, Öland, längs med västkusten och i Stockholms skärgård.

– Det finns fritidshus i de flesta prisklasser. Vissa fritidshus kan kosta lika mycket som en villa, säger Claudia Wörmann.