Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler blir sjukskrivna

Allt fler västmanlänningar går sjukskrivna. Och det är kvinnor som står för nästan hela ökningen.

Annons

Sjukskrivningarna har ökat i hela landet, och Västmanland är inget undantag. I december 2011 var 556 fler sjukskrivna än motsvarande månad 2010, vilket innebär en ökning med 18 procent.

Störst var ökningen för de långa sjukskrivningarna – 27 procent. Och det beror främst på att många av dem som utförsäkrades när regeringen införde sin bortre gräns på 914 dagar nu har fått återinträda i sjukförsäkringen.

Många förlorade alltså sin sjukpenning trots att de nu visat sig ha varit arbetsoförmögna hela tiden.

Borde dessa aldrig ha utförsäkrats?

– Det beror på hur man ser det. Man har inte brutit mot regelverket, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan.

70 procent av ökningen av antalet sjukdagar beror just på de återinträdande. Men även de nya sjukfallen har blivit fler.

Kan ohälsan ha ökat?

– Det är väldigt osannolikt på bara ett år. Man får komma ihåg att det var historiskt låga nivåer under 2010. Bland annat på grund av tidsbegränsningen i sjukpenningen och arbetsprövningen.

I Västmanland är de sjukskrivna kvinnorna nästan dubbelt så många som männen, och de står också för nästan hela ökningen.

– Det är till stor del en spegling av den ojämlika livssituation vi har i samhället. Kvinnor dubbelarbetar ofta. Sedan har många fysiskt och psykiskt tunga jobb, till exempel i vården, säger Mathias Johansson.