Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler duvor smittas av virus

I augusti berättade VLT om hur duvor dog runt om i Västerås efter att ha blivit smittade av Newcastlevirus. Nu har smittan spridit sig till andra kommuner i länet.

Annons

Efter att Newcastlevirus konstaterats hos döda duvor som skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys beslöt Jordbruksverket att tamfåglar skulle hållas instängda.

Beslutet gäller fortfarande i Västerås kommun, men kan komma att utökas om det visar sig att duvor som skickats till SVA från andra kommuner runt Västerås också skulle bära på samma smitta.

– Vi vet inte hur länge det kommer att gälla. Det kommer in döda duvor då och då, säger Enisa Miljanic, veterinär på Jordbruksverket.

Länsveterinär Per Sahlander på länsstyrelsen berättar att det under den gångna månaden kommit in rapporter om döda duvor i bland annat Enköping, Sala, Kolbäck och Köping.

– Det har delvis kommit fram resultat, men vissa prover tar lite tid. Vi vet att det är viruset, men det tar tid att få fram information om ifall det är smittsamt, säger han.

I de fall viruset slagit till i andra delar av landet har det varit just vid den här tiden på året som sjukdomen brutit ut. Därför vill Per Sahlander uppmana duvägare att vaccinera sina fåglar.

– Det finns vaccin och det är viktigt att de som har duvor ser till att vaccinera dem, säger han.