Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler företag startas i Västmanland

Nyföretagandet i Västmanlands län ökade kraftigt under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2009. Trenden med ett ökat nyföretagande gäller för hela landet.

Annons

I Västmanland registrerades det 668 företag hos Bolagsverket under perioden januari-juni i år. Motsvarande period i fjol registrerades det 534 företag. Det innebär att ökningen under första halvåret i år var hela 25 procent.

Statistiken i nyföretagarbarometern har tagits fram av Nyföretagarcentrum och Bolagsverket. Siffrorna för årets sex första månader visar bland annat att Fagersta och Hallstahammar är de kommuner i länet som haft den procentuellt största ökningen av nya företag. Där var ökningen av nyregistrerade företag 169 respektive 143 procent.

Samtliga kommuner i länet utom Surahammar har haft ett ökat nyföretagande under första halvåret i år. I Surahammar är läget oförändrat jämfört med motsvarande period i fjol. I länets största kommun, Västerås, är ökningen 18 procent. Där registrerades det 410 företag under perioden januari-juni i år jämfört med 348 under de sex första månaderna året innan.

I hela landet registrerades det 32 687 företag hos Bolagsverket under första halvåret i år. Motsvarande period i fjol var antalet 27 786, vilket innebär en ökning med nästan 18 procent.

- Vi har under hela året märkt att intresset för att starta företag är större än på länge, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum.