Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler företag startas i Västmanland

Nyföretagandet i Västmanlands län ökade kraftigt under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2009. Trenden med ett ökat nyföretagande gäller för hela landet.

I Västmanland registrerades det 668 företag hos Bolagsverket under perioden januari-juni i år. Motsvarande period i fjol registrerades det 534 företag. Det innebär att ökningen under första halvåret i år var hela 25 procent.

Statistiken i nyföretagarbarometern har tagits fram av Nyföretagarcentrum och Bolagsverket. Siffrorna för årets sex första månader visar bland annat att Fagersta och Hallstahammar är de kommuner i länet som haft den procentuellt största ökningen av nya företag. Där var ökningen av nyregistrerade företag 169 respektive 143 procent.

Samtliga kommuner i länet utom Surahammar har haft ett ökat nyföretagande under första halvåret i år. I Surahammar är läget oförändrat jämfört med motsvarande period i fjol. I länets största kommun, Västerås, är ökningen 18 procent. Där registrerades det 410 företag under perioden januari-juni i år jämfört med 348 under de sex första månaderna året innan.

I hela landet registrerades det 32 687 företag hos Bolagsverket under första halvåret i år. Motsvarande period i fjol var antalet 27 786, vilket innebär en ökning med nästan 18 procent.

- Vi har under hela året märkt att intresset för att starta företag är större än på länge, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum.