Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler måste söka ekonomisk hjälp

Svårigheter att få jobb och indragen sjukpenning gör att allt fler västeråsare tvingas söka försörjningsstöd.

Förra årets stora ökning fortsätter i år. Under de fyra första månaderna i år betalade Västerås stad ut 3 miljoner kronor mer än beräknat i försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. För hela året väntas budgeten överskridas med 7,8 miljoner kronor, enligt prognoser.

– De ökade utbetalningarna är sviter av lågkonjunkturen. Många har svårt att få jobb, säger Margareta Nilsson, enhetschef på Socialkontor ekonomi.

En grupp som tillkommit är de som utförsäkras från Försäkringskassan.

– Försörjningsstödet är en stor och svår post i budgeten, säger Ragnhild Källberg (FP), ordförande i individ- och familjenämnden.

Hon påpekar att ökningen var störst i mars. Därefter har det gått nedåt och är nu nere på nivån från årets början. Trenden är likadan i hela landet.

För hela 2010 finns 194 miljoner kronor i budget för försörjningsstöd men kostnaden blir troligen cirka 202 miljoner kronor.

Under 2009 fick i snitt 2008 hushåll försörjningsstöd varje månad. Hittills i år är det 170 hushåll fler.