Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler skolor förbjuder fotografering av eleverna

När barnen går i skolans luciatåg har föräldrar stått redo med kameran. Men inte i år. Många skolor förbjuder privatfotografering. Det har upprört föräldrar.

Förbudet kommer inte från Stadshuset. Varje rektor tar ett eget beslut.

Bakgrunden är att det finns barn som har skyddad identitet. Sådana barn kan komma på bild av misstag och deras identitet kan senare röjas om bilderna läggs ut på exempelvis Facebook.

Men enligt Per Videhult, pappa till barn som går på Blåsboskolan, behöver inte detta betyda att man ska ha fotoförbud. Personalen vet vilka barn som inte ska vara med på bild.

– Det slutar ju med att vi inte kommer att ha några bilder på våra egna barn i samband med luciatåg, skolavslutningar och liknande.

Men Blåsboskolans rektor Ulla Björnberg står fast vid skolans beslut:

– Det som jag vill hindra är att bilder läggs ut på sociala medier. Många barn har skyddad identitet.

När VLT gräver i frågan visar det sig att skolorna kan förbjuda fotografering, men föräldrar som bryter mot förbudet gör ingenting olagligt. Först när en elev med skyddad identitet röjs kan fotot ses som en kränkning enligt lagen.

Ledningen på Blåsbo- skolan är långt ensam om att ha fotoförbud. Andra skolor, som Malmabergs- skolan, Barkarö skola och Hökåsenskolan, stoppar också kameror. Även många förskolor har förbud.