Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler tar med sig jobbet på semestern

Förra året utförde var tredje svensk någon form av arbetsuppgift under första semesterveckan. Bara var femte struntade i att kolla sina mejl under ledigheten.

– Det är enkelt att fastna i de här fällorna och bränna ut sig, säger Helene Stolt, legitimerad psykoterapeut och socionom.

Den nya tekniken har gjort att allt fler får svårare att koppla bort jobbet på semestern. Bärbara datorer och mobiltelefoner har krympt avståndet mellan jobb och fritid.

– Jag tror absolut att tekniken gör att folk blir mer stressade. Det är en jädra press på folk att de ska vara intresserade av den senaste tekniken och hålla sig uppdaterade. Det är farligt, säger Helene Stolt.

Den nya tekniken har gjort att vi kan vara effektivare och mer tillgängliga än tidigare. Helene Stolt tror att det kan göra att människor tar på sig mer än de egentligen klarar av.

– Vi har 24 timmar på dygnet och vi kan inte få fler timmar på det dygnet. Det gäller att tänka efter vad som egentligen är rimligt att hinna med på den tiden, säger Helene Stolt.

Kia Mundebo föreläser om stresshantering. Hon var tidigare ordförande i De Utbrändas Förening i Sverige. Hon håller med om att tekniken kan vara en stressfälla.

– Med de tekniska lösningarna är det lätt att vara kvar på jobbet även på semestern. Nu kan vi bli nådda överallt och även utföra arbetsuppgifter fast vi inte befinner oss på plats.

Förr fanns det inte ens telefoner i sommarstugorna. Men egentligen är det nog sällan som saker behöver bli lösta omedelbart. Det är viktigt att släppa jobbet under ledigheten så att batterierna laddas ordentligt, säger Kia Mundebo.

Helene Stolt har under åren haft mängder med patienter med depression, ångest och sömnproblem.

– Det hör många gånger ihop. Stressen finns med hela tiden. När man stressar ökar nivåerna av stresshormonet kortisol. Det kan bli så att man inte känner efter och därför inte märker att stressen ökar. Lyssnar man inte på kroppen och stannar upp finns risken att man bränner ut sig, säger Helene Stolt.

FOTNOT: Siffrorna som nämns i början av artikeln kommer från en undersökning Telia genomförde inför sommaren förra året.