Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler turister hittar till Västerås

Allt fler turister hittar till Västerås. Det kunde konstateras när gästnattsstatistiken för 2015 nu har släppts. Populärast besöksmålen i Västerås är Kokpunkten och Kungsbyn.

Västerås. Västerås besöksnäring går bättre än riksgenomsnittet. Totalt har gästnätterna på hotell. camping, stugby och vandrarhem ökat med 9 procent för 2015. Det kan jämföras med att Sverige som helhet ökat 7,1 procent.

För första gången har Västerås haft fler än 400 000 gästnätter då totalt 415 624 gästnätter summeras i statistiken för 2015.

Vad tror du den här ökningen beror på?

– Vi jobbar mycket mot privatresenärer men också mot grupper. Det är ett långsiktigt arbete. Jag har fått siffror idag från besöksmålen och samtliga har ökat. Den enda jag inte fått in siffror från är Skultuna Messingsbruk, säger Pernilla Törngren som är turistbyråchef på Visit Västerås.

2015 har också varit ett år som varit fyllt av evenemang som också bidragit till de fina besökssiffrorna.

Kokpunkten hade ett bra år med över 140 000 besökare och Kungsbyn har ökat från 17 000 besökare till över 40 000.

Något som inte syns i besöksstatistiken är antalet dagsbesök som också betyder mycket för Västerås handel och besöksnäring.

Vilka är de mest besökta platserna i Västerås?

– Västerås domkyrka, Vallby friluftsmuseum, Länsmuseet har ökat jättemycket med nästan 20 procent och Kokpunkten. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete. Det har också varit många stora möten och idrottsevenemang, säger Pernilla Törngren.

Två som också är glada över de höga besökssiffrorna är Maria och Henrik Ludvigsson i Kungsbyn.

– Vi har förstås en dipp nu vintertid men det har varit fantastiskt under sommaren, säger Henrik.

Paret håller på för fullt och planerar och bygger om och till inför våren och sommaren.

Det ska bland annat bli en inomhusavdelning med amerikanskt tema där bland annat skallerormar ska finnas.

– Vi har behov av att hitta på nya saker vintertid. Det behövs ett större utbud. Vårt läget här på landet gör att det måste vara värt att åka hit. Det känns spännande, säger Henrik

Maria är inte så mycket för ormar och reptiler.

– Nej, men jag har börjat acceptera ormarna. Ogiftiga ormar kan vara riktigt vackra, säger Maria och ler.

De strävar efter att göra Kungsbyn till ett utflyktsmål som man åker till året runt.

– Vi har sålt ett ökat antal årskort och vissa kommer hit minst en gång i månaden. Sen har vi lagt ner lite mer krut på att sälja oss i Stockholm, säger Henrik.

Hela om- och tillbyggnaden är också helt handikappanpassad.

– Det är en viktig målgrupp för oss, säger Maria.