Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almar i Stadsparken är smittade och måste bort

Två välbekanta profiler i Västerås centrum är på väg att dö. De 25 meter höga almarna intill Stora gatan och Svartån är sjuka och måste sågas ned.

–Det skär i hjärtat att ta bort två 150 år gamla individer, säger Ann Jannerman, driftsingenjör på park- och naturenheten i Västerås.

Sjukdomen syns genom att träden vissnar och när almsjukan kommit så långt går det inte att göra något. Svampsjukdomen täpper till ledningsbanorna i trädet. Almen får inget vatten och torkar.

–Jag upptäckte efter midsommar att dessa träd drabbats. Sedan har det gått fort, säger hon och pekar upp mot trädkronorna där löven gulnat och faller av.

I går satte Ann Jannerman upp informationslappar på de drabbade träden. ”Det här trädet har drabbats av almsjuka och kommer att vissna och dö” är det sorgliga budskapet.

Någon gång i höst ska de två almarna sågas ned. Då måste Stora gatan stängas av under arbetet.

Någon fara för att grenar ska ramla ned eller att träden ska blåsa omkull finns dock inte, säger hon.

En tredje alm är också sjuk men ännu inte så svårt.

Britt-Louise Bergström

021-19 92 56

[email protected]